i@UTeM
UTeM Mail
Saturday, 15 May 2021

UTeM laksana program mobiliti secara atas talian : Perkongsian inovasi merentas sempadan global

Selari dengan perkembangan senario semasa maka Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) telah mengambil langkah proaktif dan terus menyerlah dengan melaksanakan program mobiliti pelajar antarabangsa secara atas talian.
 
Program berimpak global yang diselaraskan oleh Tokushima University-UTeM Academic Centre (TMAC) diadakan selama 9 hari baru-baru ini telah melibatkan 7 buah universiti antarabangsa.
 
Ianya melibatkan UTeM dan Universiti Tokushima bersama dengan 5 buah universiti dari Indonesia iaitu Universiti Brawijaya, Universiti Negeri Malang, Universiti Merdeka Malang, Universiti Stikes Kendal dan Universiti Islam Batik Surakarta.
 
Pengarah Program, Profesor Dr Mohd Rizal Salleh berkata, antara objektif program ini adalah untuk memberikan pendedahan kepada pelajar UTeM berinteraksi di samping perkongsian inovasi bersama mahasiswa universiti antarabangsa.
 
Jelasnya, program ini menjadi platform bagi mereka dari negara yang berbeza menjalinkan hubungan kerjasama rapat serta meningkatkan kemahiran holistik mereka sepanjang pengajian di universiti masing-masing.
 
“Peluang ini juga mendedahkan mereka kepada konteks silang budaya dunia yang unik dengan kepelbagaian budaya-budaya murni serta amalan-amalan terbaik masyarakat pelbagai negara,” ujarnya lagi.
 
Program mobiliti antarabangsa secara atas talian ini mempunyai temanya tersendiri iaitu “Pertanian: Bagaimana melestarikannya dengan Industri Revolusi 4.0?”.
 
Sepanjang program ini berlangsung 24 orang peserta yang mengikuti program ini turut berpeluang mengikuti pembentangan penyelidikan unggul yang dijalankan oleh Profesor Yasuno Takeshi dari Universiti Tokushima.
 
Naib Canselor UTeM, Profesor Datuk Wira Dr. Raha Abdul Rahim, program mobiliti yang berimpak tinggi seperti ini wajar di teruskan bagi meningkatkan budaya innovasi di kalangan mahasiswa dan mahasiswi UTeM.
 
Tambahnya, program ini juga selari dengan kerancakan dan acuan dalam memastikan kelangsungan teknologi bagi Revolusi Industri 4.0 pada masa kini.

Universiti Teknikal Malaysia Melaka
Hang Tuah Jaya, 76100 Durian Tunggal,
Melaka, Malaysia.
Tel : +606 270 1000
Fax : +606 270 1022
Email : webmaster@utem.edu.my

Newsletter

Subscribe to UTeM newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!