i@UTeM
UTeM Mail
Saturday, 15 May 2021

Penyerlahan pengantarabangsaan UTeM : Duta Besar Jepun Lawat UTeM

Melaka, 16 Mac 2021 : Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) telah menerima kunjungan hormat Duta Jepun ke Malaysia, Oka Hiroshi bersama delegasinya sekaligus mengukuhkan jalinan kerjasama strategik yang sedia terjalin sebelum ini.  
 
Lawatan ini turut memberikan gambaran penghormatan besar buat UTeM yang merupakan universiti awam teknikal pengajian TVET aras tinggi bertaraf dunia yang terus mencipta nama di persada global. 
 
Oka Hiroshi disambut mesra oleh pengurusan tertinggi UTeM yang diketuai Naib Canselor UTeM, Profesor Datuk Wira Dr. Raha Abdul Rahim.  
 
Dr. Raha berkata, antara pengisian lawatan rasmi tersebut adalah berkisar perbincangan lanjut dan usaha pengukuhan hubungan kerjasama strategik antara kedua-dua pihak dengan pelaksanaan beberapa strategi dan pengisian berimpak tinggi.  
 
Katanya, dalam pertemuan ini tersebut turut menyentuh mengenai aspek kemajuan akademik serta penyelidikan dan inovasi bersama melibatkan kedua-dua buah negara.  
 
Jelas beliau, beberapa agenda lain turut dibincang oleh kedua pihak antaranya Japan-East Asia Network of Exchange for Students and Youths: (JENESYS Programme) yang mana pelajar dan pensyarah akan ditaja mengikuti kursus selama dua minggu di Jepun.   
 
Mengulas lanjut Dr Raha menyatakan kedua-dua pihak turut berpeluang mengkaji hasrat bersama merealisasikan program penyelidikan inovasi aras tinggi merentas sempadan global. 
 
 
Sementara itu, Oka Hiroshi dalam ucapan aluannya melahirkan rasa kagum terhadap kemajuan dan kemodenan fasiliti serta persekitaran kondusif UTeM di samping beliau amat menghargai akan kerjasama hubungan strategik yang sedia terjalin antara UTeM dan Jepun.  
 
Semasa lawatan ini juga turut diadakan persidangan video secara langsung bersama Tokushima Universiti melalui saluran webex yang mana universiti ini telah menjalinkan kerjasama strategik bersama UTeM dan telah sama-sama menjayakan banyak agenda bersama antaranya mobiliti pelajar, kolaborasi penyelidikan, program double degree, staf mobiliti dan persidangan antarabangsa.  
 
Turut hadir di majlis ini Timbalan Naib Canselor (Akademik & Antarabangsa) Profesor Dr. Zulkifilie Ibrahim, yang menjalankan fungsi Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan & Inovasi) Professor Dr. Ghazali Omar, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar) Prof. Dr. Nurulfajar Abd Manap dan pengurusan tertinggi UTeM.

Universiti Teknikal Malaysia Melaka
Hang Tuah Jaya, 76100 Durian Tunggal,
Melaka, Malaysia.
Tel : +606 270 1000
Fax : +606 270 1022
Email : webmaster@utem.edu.my

Newsletter

Subscribe to UTeM newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!