i@UTeM
UTeM Mail
Saturday, 15 May 2021

Seramai 5,058 penuntut UTeM dijangka pulang ke kampus

Seramai 5,058 orang pelajar Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) yang berkeperluan telah diluluskan untuk kembali ke Kampus menerusi 2 fasa.
 
Naib Canselor UTeM, Profesor Datuk Wira Dr Raha Abdul Rahim berkata, UTeM melaksanakan 2 fasa yang mana fasa pertama adalah bermula dari 11 hingga 14 Mac 2021 yang melibatkan seramai 2,517 orang pelajar.
 
Sementara itu fasa kedua pula melibatkan pelajar seramai 2,541 orang akan bergerak pulang ke kampus sehingga 29 Mac ini.
 
Jelas beliau, kesemua pelajar tersebut dikehendaki menginap di Pusat Pengasingan dalam kampus di Kolej Kediaman Satria serta diasingkan sebilik seorang bagi menjalani tempoh pengasingan selama sepuluh 10 hari.
 
Ujar beliau, secara prinsipnya kesemua mereka adalah terdiri daripada golongan 6 kategori yang ditetapkan dan secara khususnya adalah seperti berkeperluan akses internet dan sumber.
 
“Seterusnya pelajar Diploma Tahun 1 dan 2 yang layak, pelajar tahun akhir Ijazah Sarjana Muda, pelajar kursus Integrated Design Project (IDP) Sarjana Muda serta pelajar yang menlani pembelajaran makmal atau bengkel berkaitan.
 
“Selain daripada itu, pelajar Pascasiswazah yang berkeperluan juga diberi kebenaran kembali ke Kampus secara fizikal,” ujar beliau sewaktu melawat sebahagian pelajar yang mula pulang ke kampus semalam.
Sementara itu Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar, Profesor Madya Dr Nurulfajar Abd Manap berkata, secara umumnya proses kemasukan pelajar adalah berjalan lancar mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ketat sebagai langkah kawalan.
 
Katanya, bagi melancarkan proses kemasukan ini pihak HEP turut dibantu oleh sukarelawan pelajar seramai 50 orang yang diketuai oleh Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Sesi 2020/2021.
 
Menyentuh tentang perkhidmatan bas kepada pelajar yg memerlukan untuk pulang ke kampus beliau menyatakan pihak UTeM menyediakan pengangkutan mengambil pelajar yang tiba dari Sabah, Sarawak dan juga Semanjung dari lapangan terbang terus ke Kampus secara berjadual.

Universiti Teknikal Malaysia Melaka
Hang Tuah Jaya, 76100 Durian Tunggal,
Melaka, Malaysia.
Tel : +606 270 1000
Fax : +606 270 1022
Email : webmaster@utem.edu.my

Newsletter

Subscribe to UTeM newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!