i@UTeM
UTeM Mail
Saturday, 16 January 2021

eCRI 2020 : Semua Produk Inovasi UTeM Menang Pingat

Kesemua produk inovasi dari Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) telah berjaya meraih pingat bagi penyertaan di eCarnival Research & Innovation (eCRI 2020).
 
Kejayaan ini membuahkan hasil UTeM membawa pulang 4 pingat iaitu 1 emas dan 3 perak pada eCRI 2020) anjuran Universiti Malaysia Kelantan (UMK) yang telah berlangsung dari 1 hingga 20 November 2020 lalu yang dilaksanakan secara atas talian.
 
Pertandingan ini telah disertai oleh institusi pengajian tinggi awam dan swasta dari dalam negara.
 
Naib Canselor UTeM, Profesor Datuk Wira Dr Raha Abdul Rahim berkata, mengikut rentak dan kesesuaian penganjuran maka bagi penyertaan ini UTeM hanya menghantar sebanyak 4 produk inovasi sahaja.
 
Jelasnya, namun UTeM tetap berpegang konsep bahawa setiap penyertaan mestilah dari kalangan produk yang berkualiti dan memberikan impak kepada masyarakat serta komuniti dunia.
 
“Justeru, berdasarkan keputusan ini terus menzahirkan kesemua produk inovasi UTeM adalah berpotensi dan terus diiktiraf dunia penyelidikan dan inovasi mampan ini,” ujarnya dalam kenyataan baru-baru ini.
 
Pada eCRI 2020 versi atas talian ini keempat-empat penyertaan UTeM adalah menerusi penyertaan dari kalangan penyelidik dari Fakulti Teknologi Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan (FTKMP).
 
Pingat emas telah dimenangi UTeM menerusi produk inovasi yang dikenali dengan nama Indung Madu Getah dan ketua penyelidiknya adalah Prof Madya Ir Dr Mohd Yuhazri Yaakob.
 
Sementara itu 3 produk inovasi yang telah memenangi pingat perak pula adalah An Optimization Tools of Refresh Rate Towards Dust Exposure of PA12 SLS Handling Process diketuai Amir Abdullah Muhamad Damanhuri.
 
Manakala 2 produk lagi adalah Water Quality Analysis Using Hydro Quality Survey Sensor diketuai Mohd Idain Fahmy Rosley dan HVAC Virtual Laboratory for Recirculation Air Conditioning System Training Unit Using Matlab / Simulink diketuai Mohd Faez Zainol.

Universiti Teknikal Malaysia Melaka
Hang Tuah Jaya, 76100 Durian Tunggal,
Melaka, Malaysia.
Tel : +606 270 1000
Fax : +606 270 1022
Email : webmaster@utem.edu.my

Newsletter

Subscribe to UTeM newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!