i@UTeM
UTeM Mail
Saturday, 16 January 2021

Tingkatkan Produktiviti Perindustrian Negara : MPC Anugerahkan “Productivity Champion 2020” Kepada Pensyarah UTeM

Pensyarah Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) Profesor Ir. Dr. Puvanasvaran A/L A. Perumal telah dianugerahkan “Productivity Champion 2020” daripada Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) pada 24 November 2020 lalu.
 
Anugerah ini telah disampaikan sempena dengan Hari Produktiviti Bersama Productivity Champions dan Rakan Kolaborasi di kalangan Institusi Pengajian Tinggi (IPT) yang diadakan secara atas talian pada 24 November 2020 lalu.
 
Naib Canselor UTeM, Profesor Datuk Wira Dr Raha Abdul Rahim menyatakan anugerah ini adalah satu pengiktirafan yang jelas menggambarkan kakitangan UTeM bersama menyumbang dan memberi impak besar kepada produktiviti perindustrian negara.
 
Jelas beliau, sebagai institusi kecemerlangan ilmu sudah tentulah kami turut sama berperanan besar dalam merancakkan pembangunan dan hubungan strategik rangkaian perindustrian negara serta komuniti.  
 
“Ini adalah selari dengan pegangan kami iaitu Technology at University Advancing Industry and Community atau lebih dikenali sebagai TUNAI dalam kalangan warga UTeM,” ujarnya sewaktu memberi kenyataan baru-baru ini.
 
Sementara itu Dr. Puvanasvaran berkata, antara kriteria yang melayakkan beliau menerima anugerah tersebut antaranya adalah sumbangan meningkatkan produktiviti industri pembuatan dalam negara menerusi kajian dan kolabrasi bersama industri antaranya seperti CTRM Aerocomposit Melaka, Syarikat Air Melaka Berhad, Autokin Sdn Bhd (Shah Alam), MARUWA Electronic Sdn Bhd, Infineon, Autokeen Sdn. Bhd dan Ideaspark Sdn.Bhd.  
 
Ujarnya, beliau bekerjasama rapat bersama pihak MPC dalam membangunkan serta memberi pandangan terhadap modul-modul untuk peningkatan produktiviti bagi para pengamal jurutera muda lepasan universiti.
 
“Di samping itu saya juga telah menerbitkan beberapa buah buku berkaitan dengan pembangunan ilmiah bagi membantu para pengamal jurutera untuk meningkatkan kefahaman mereka berkenaan alatan dan teknik yang bersesuaian digunakan untuk meningkatkan produktiviti dan kecekapan bagi menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh setiap industri di Malaysia,” ujarnya.
 
Mengulas lanjut memberi khidmat konsultasi dan perundingan yang berhubung kait dalam menyelesaikan masalah pembuatan produk dan pelaksanaan menggunakan alatan dan teknik yang bersesuaian. 
 
Productivity Champion ini adalah inisiatif MPC untuk memberi pengiktirafan kepada individu-individu yang secara aktif memacu agenda peningkatan produktiviti selari  di bawah Rancangan Malaysia Kesebelas, 2016-2020 yang berperanan untuk membangunkan pakar-pakar industri yang kompeten dan warga industri yang berkemahiran serta berinovasi tinggi.
 
Pengiktirafan kepada Productivity Champion ini  telah diperkenalkan mengikut kriteria dan penilaian oleh Sekretariat Majlis Produktiviti Negara (NPC) dan majlis ini telah dirasmikan oleh Ketua Pengarah MPC, Dato' Abdul Latif Haji Abu Seman.

Universiti Teknikal Malaysia Melaka
Hang Tuah Jaya, 76100 Durian Tunggal,
Melaka, Malaysia.
Tel : +606 270 1000
Fax : +606 270 1022
Email : webmaster@utem.edu.my

Newsletter

Subscribe to UTeM newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!