i@UTeM
UTeM Mail

Aktiviti

1
AKTIVITI PELAJAR ANTARABANGSA
Program Meraikan Pelajar Baru
 
- Program ini dianjurkan untuk meraikan kedatangan pelajar baru ke UTeM dan membiasakan diri dengan suasana di sini. Program ini termasuklah perkhidmatan pengangkutan dari lapangan terbang, taklimat berkaitan keselamatan, kewangan, gaya hidup serta lawatan sekitar kampus
Program Orientasi untuk pelajar antarabangsa yang baru melapor diri
Penganjuran program yang boleh mempomosikan budaya serta mengeratkan hubungan sesama pelajar
Penganjuran sesi taklimat berkaitan urusan imigresen, polis dan sebagainya.

 

Save

Arahan Penggunaan Sistem Permohonan Antarabangsa Secara Atas Talian 2020

1(Artikel dalam Bahasa Inggeris)

GUIDELINES FOR ONLINE APPLICATION
A. Things You Need To Prepare Before Filling The Online Application Form
1. Make sure you have all these documents in softcopies (digital documents) ready.

  • Passport sized photograph – In JPG format, not more than 2MB.
  • Passport – In PDF format, every page including cover and blank pages. Must be in one filename only.
  • Academic Certificates (original copy and English version) – In PDF format, not more than 2MB. If the certificates are more than one, scan all in one filename.
  • IELTS or TOEFL certificate– In PDF format, if available.

B. Things You Need To Be Aware When Using The Online Application System

 • Please fill up all the sections. Items with symbol (*) must be filled. The ‘go to the next section’ button is blocked until all the items with symbol (*) at the current page are filled.
 • The breakdown of each section are as follow:-

NO

SECTIONS

WHAT TO DO

1.

Account Login for New User

The applicant is required to click “Registration” to register.

2.

Login Online Application

The applicant is required to key in passport number and password to enter.

3.

Programme Selection

The applicant is required to select two programmes only.

4.

Personal Information

The applicant is required to upload passport sized photograph and passport.

5.

Parents'/Guardians' Details

The applicant is required to key in their parents / guardians detail. For single parent / guardian, please fill up the first part only.

6.

Academic Qualifications

Please select the certificate from the list given. The applicant is required to upload their academic certificate. Marks should be filled in percentage (%).

7.

English Language Proficiency

The applicant is required to upload the IELTS/ TOEFL PBT/ TOEFL IBT or TOEFL CBT certificate.
If not available please leave it blank.

8.

Financial Arrangements

The applicant is required to select either Self-funding or Sponsored

9.

Academic & Immigration Record

The applicant is required to fill in this section

10.

Declaration

The applicant can view the Draft Application Form to check the detail of the submission.
If the Draft Application Form is complete, tick (ü) on Declaration and submit your application. After that, click on print for your reference and record.

C. What To Expect After Submitting The Online Application Form
1. Upon submission, the applicant will receive a confirmation email sent to the applicant email address and our team will process your application.
2. The result will be notified to the applicant within 14 working days via email.

D. Application Deadline
Applicants may submit their application to Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) at any time of the year. However, applications received by UTeM ON OR BEFORE 15 JULY will be considered for the current academic year intake and applications received after the above stated deadline will be considered for the next academic year intake.
For any inquiries, please contact Academic Management Division at +606 331 6074 / 6086 / 6083 or email us at Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Cara Memohon 2020

1PELAJAR TEMPATAN
SEMUA PROGRAM DIPLOMA DAN IJAZAH
 • Pemohon perlu menghantar permohonan melalui sistem permohonan online yang disediakan oleh Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar (BPKP), Jabatan Pengajian Tinggi, Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia.
 • Tarikh-tarikh penting serta prosedur-prosedur permohonan akan diumumkan oleh BPKP melalui laman web / media cetak / media elektronik setiap tahun (kebiasaannya pada bulan November) bagi pengambilan sesi akademik yang berikutnya.
 
PERMOHONAN PELAJAR ANTARABANGSA
SEMUA PROGRAM IJAZAH
 • Pemohon boleh menghantar permohonan terus ke UTeM dengan menggunakan borang yang disertakan di bawah:

  Borang PermohonanImage(243 KiB)  
 • Tarikh Tutup Permohonan:
  Pemohon boleh menghantar permohonan kepada Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) bila-bila masa sepanjang tahun. Walaubagaimanapun, permohonan yang diterima UTeM PADA ATAU SEBELUM 30 JUN akan diterima bagi kemasukan pada tahun akademik tersebut dan permohonan yang diterima selepas tarikh seperti yang dinyatakan akan diterima bagi kemasukan pada tahun akademik berikutnya.
 

 

Save

Fakulti 2020

1

Hubungi

1
• Bahagian Pengurusan Akademik (Pra Siswazah)
Tel:
Fax:
Email:
+606 270 1960 / 2845 / 2846
+606 270 1067
Emell Bahagian Pengurusan Akademik
 
• Pusat Pengajian Siswazah (Pasca Siswazah)
Tel:
Fax:
Email:
+606 270 2793 / 2797
+606 270 1051 
Emell Pusat Pengajian Siswazah
 

 

Save

Save

Save

Kalendar Akademik

1

Mengenai Malaysia

1
AboutMalaysia

Malaysia mempunyai 13 buah negeri yang merangkumi 11 negeri di Semenanjung Malaysia dan 2 negeri di Kepulauan Borneo. Ibu Negara Malaysia ialah Kuala Lumpur. Putrajaya ialah Pusat Pentadbiran Kerajaan yang baru. Nilai matawang Malaysia ialah Ringgit Malaysia (RM).

Malaysia mengalami iklim Khatulistiwa, iaitu panas dan lembab sepanjang tahun dengan suhu di antara 21 sehingga 32°C. iklim Negara ini dipengaruhi oleh Monson Timur Laut dan Barat Daya. Taburan hujan tahunan di Malaysia dianggarkan sehingga 267cm3.

Orang Melayu dan Orang Asli mempolopori 60% daripada jumlah populasi keseluruhan di Malaysia. Masyarakat China dan India pula, masing-masing adalah sebanyak 30% dan 8%. Selebihnya adalah kaum lain-lain seperti xxx. Agama rasmi Malaysia ialah Islam, namun penganut agama lain bebas mempraktikkan ajaran masing-masing. Bahasa Malaysia ialah bahasa rasmi kebangsaan tetapi Bahasa Inggeris diguna dengan meluasnya. Selain itu, Bahasa Tamil, Mandarin dan Punjabi juga digunakan di Malaysia.

 
• FAKTA DAN ANGKA DI MALAYSIA
Negara
Persekutuan Malaysia terdiri daripada Semenanjung Malaysia dan Negeri Sabah dan Sarawak yang terletak di Kepulauan Borneo.
Kedudukan Geografi
Terletak di antara 2º dan 7º ke utara Garisan Khatulistiwa, Semenanjung Malaysia dipisahkan daripada negeri-negeri di Kepulauan Bornero oleh Laut China Selatan. Di utara Semenanjung Malaysia ialah Thailand. Sementara di Selatan ialah Singapiura.  Sabah and Sarawak terletak di utara Indonesia dan Sarawak bersempadanan dengan Brunei Darul Salam.
Keluasan
329,758 km persegi
Populasi
26 juta
Ibu Negara
Kuala Lumpur
Penduduk
Kaum Melayu yang membentuk 57% daripada jumlah populasi dan diikuti oleh kaum Cina, India, dan kumpulan etnik yang lain.
Bahasa
Bahasa Melayu (Malay Language) ialah Bahasa Kebangsaan tetapi Bahasa Inggeris digunakan secara meluas. Kumpulan etnik yang lain turut menggunakan bahasa dan dialek mereka.
Agama
Islam ialah agama rasmi tetapi penganut agama yang lain bebas mengamalkan agama mereka.
Kerajaan
Malaysia mengamalkan demokrasi berparlimen. Ketua Negara ialah Yang Di-Pertuan Agong, jawatan  yang disandang secara bergilir-gilir di antara sultan-sultan negeri Melayu setiap lima (5) tahun sekali.
Iklim
Iklim panas tropika. Suhu di antara  21ºC (70ºF) dan 32ºC (90ºF). Kawasan Tanah Tinggi  lebih sejuk berbanding  kawasan tanah rendah dengan suhu di antara 15°C (59° F) dan 25°C (77°F). Taburan hujan tahunan di antara 2,000mm to 2,500mm.
Cuti Umum
Tahun Baru, Hari Raya Aidiladha*, Hari Wilayah Persekutuan **, Tahun Baru Cina*, Awal Muharam*, Maulidur rasul*, Hari Pekerja*, Hari Wesak *, Hari Keputeraan Agung*, Hari Kebangsaan*, Deepavali*, Hari Raya Aidilfitri*, Krismas *
Note: (*) – Cuti Kebangsaan (**) - Putrajaya, Kuala Lumpur & Labuan sahaja (#) - Kecuali Labuan & Sarawak
Profil Ekonomi
Pembuatan merupakan komponen tunggal utama ekonomi Malaysia. Pelancongan dan komoditi seperti petroleum, kelapa sawit, getah asli and kayu balak merupakan penyumbang utama kepada ekonomi Negara.
Matawang
Unit tukaran wang ialah Ringgit Malaysia (RM) 1 USD bersamaan RM3.20. Wang asing boleh ditukar di bank dan juga di kaunter Penukaran Wang Asing.
Waktu Perbankan
Isnin – Jumaat: 9.30 pagi sehingga 4.30 petang.
Sabtu dan Ahad: Tutup (Bank terpilih dibuka pada hari Sabtu).
Kelantan & Terengganu: Ahad - Rabu: 9.30 pagi sehingga 4.30 petang.
Khamis: 9.30 pagi sehingga 4.00 petang.
Jumaat/Sabtu/Cuti Umum: Tutup
Pejabat Pos
Dibuka dari jam  8.30 pagi sehingga 6.00 petang setiap hari. Ditutup pada hari Sabtu pertama setiap bulan, Ahad dan cuti umum.
Kelantan and Terengganu pejabat po beroperasi sama seperti di atas, tetapi ditutup pada hari Jumaat dan cuti umum.
Masa 
Lapan (8) jam mendahului GMT and enam belas (16) jam mendahului U.S. Pacific Standard Time.
Telefon
Panggilan tempatan boleh dibuat daripada telefon awam. International calls can be made from public phones with card phone facilities or at any Telekom office.
Penginapan
Di Malaysia terdapat pelbagai kemudahan penginapan dengan kadar harga yang berpatutan dan bersesuaian dengan kehendak pengunjung.

 

Save

Mengenai Melaka

1

Melaka, sebuah negeri persisiran pantai menarik minat jutaan pelawat menyaksikan permulaan kepada sejarah negara ini. Ditubuhkan pada kurun ke-15, Melaka kaya dengan sejarah dan binaan zaman silamnya. Dikenali sebagai negeri bersejarah, Melaka merupakan negeri ketiga terkecil selepas Perlis dan Pulau Pinang. Terletak di bahagian selatan Semenanjung Malaysia. Bersempadan dengan Negri Sembilan di sebelah utara manakala sempadan negeri Johor di bahagian selatan. Ibu negeri dikenali sebagai Bandaraya Melaka. Terletak kira-kira 150 km ke selatan kuala Lumpur dan 245 km ke utara Singapura.

Pelancongan merupakan sektor terpenting bagi menjana pendapatan negeri. Melaka menggunakan slogan ‘Melawat Malaysia Bererti Melawat Malaysia’.

Selain pelancongan, Melaka juga merupakan pusat pembuatan bagi produk makanan dan pengguna melalui kilang-kilang berteknologi tinggi. Terdapat kira-kira 23 kawasan industri yang menyediakan tapak untuk 500 buah kilang dari Jerman, Jepun, Taiwan dan Singapura.

Pengaruh budaya Portugis dan Cina boleh dilihat dengan jelas melalui struktur masyarakat baba-nyonya di Melaka.

 

 

 

Save

Senarai Program - Local - 2020

1

1. FAKULTI KEJURUTERAAN ELEKTRONIK DAN KEJURUTERAAN KOMPUTER
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektronik Dengan Kepujian
Sarjana Muda Kejuruteraan Komputer Dengan Kepujian
Diploma Kejuruteraan Elektronik
2. FAKULTI KEJURUTERAAN ELEKTRIK
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Mekatronik Dengan Kepujian
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik Dengan Kepujian
Diploma  Kejuruteraan Elektrik
3. FAKULTI KEJURUTERAAN MEKANIKAL
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Mekanikal Dengan Kepujian
Sarjana Muda Kejuruteraan Automotif Dengan Kepujian
Diploma Kejuruteraan Mekanikal
4. FAKULTI KEJURUTERAAN PEMBUATAN
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Pembuatan Dengan Kepujian
Sarjana Muda Kejuruteraan Industri Dengan Kepujian
Diploma Kejuruteraan Pembuatan
5. FAKULTI TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI
Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Rangkaian Komputer) Dengan Kepujian
Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Pengurusan Pangkalan Data) Dengan Kepujian
Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Kepintaran Buatan) Dengan Kepujian
Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Media Interaktif) Dengan Kepujian
Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Pembangunan Perisian) Dengan Kepujian
Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Keselamatan Komputer) Dengan Kepujian
Ijazah Sarjana Muda Teknologi Maklumat (Teknologi Permainan) Dengan Kepujian
Diploma Teknologi Maklumat & Komunikasi
6. FAKULTI PENGURUSAN TEKNOLOGI DAN TEKNOUSAHAWANAN
Ijazah Sarjana Muda Teknousahawanan Dengan Kepujian
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Teknologi Dengan Kepujian (Inovasi Teknologi)
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Teknologi Dengan Kepujian (Pemasaran Teknologi Tinggi)
Sarjana Muda Pengurusan Teknologi (Pengurusan Rantaian Bekalan Dan Logistik) Dengan Kepujian
7. FAKULTI TEKNOLOGI KEJURUTERAAN ELEKTRIK DAN ELEKTRONIK
Ijazah Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Elektrik (Kuasa Industri) Dengan Kepujian
Ijazah Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Elektrik (Automasi Industri & Robotik) Dengan Kepujian
Ijazah Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Elektronik (Telekomunikasi) Dengan Kepujian
Ijazah Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Elektronik (Elektronik Industri) Dengan Kepujian
Ijazah Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Komputer (Sistem Komputer) Dengan Kepujian
Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Elektrik Dengan Kepujian
Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Elektronik Dengan Kepujian
Sarjana Muda Teknologi Automasi Elektronik Industri Dengan Kepujian>
Sarjana Muda Teknologi Penyelenggaraan Sistem Elektrik Dengan Kepujian
8. FAKULTI TEKNOLOGI KEJURUTERAAN MEKANIKAL DAN PEMBUATAN
Ijazah Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Mekanikal (Teknologi Automotif) Dengan Kepujian
Ijazah Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Mekanikal (Sistem Penyejukan Dan Penyaman Udara) Dengan Kepujian
Ijazah Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Mekanikal (Teknologi Penyelenggaraan) Dengan Kepujian
Ijazah Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Pembuatan (Proses Dan Teknologi) Dengan Kepujian
Ijazah Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Pembuatan (Reka Bentuk Produk) Dengan Kepujian
Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Mekanikal Dengan Kepujian
Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Pembuatan Dengan Kepujian
Sarjana Muda Teknologi Pemesinan Industri Dengan Kepujian
Sarjana Muda Teknologi Kimpalan Dengan Kepujian
Sarjana Muda Teknologi Automotif Dengan Kepujian
Sarjana Muda Teknologi Penyejukan Dan Penyamanan Udara Dengan Kepujian

Save


Masukkan e-mel anda untuk melanggan Peristiwa UTeM:

Berhubung Dengan Kami
   

Hakcipta © 2020 UTeM | Universiti Teknikal Malaysia Melaka. Hakcipta Terpelihara.
Penafian | Privasi & Polisi Keselamatan | Hakcipta | Hubungi Kami

T
arikh akhir kemaskini : 7 April 2020

Jata Negara
Badge Qs 2020
Badge 4setara
Bagde Ui Greenmetric